Nieuws - Rotarians geven gastles WvW 2014 - De Stentor

Apeldoornse kinderen wandelen voor water 2014

Caspar Wortmann legt de werking van een touwpomp uit aan leeringen van de Sint Victor.

APELDOORN - Nog niet eerder deden zoveel Apeldoornse scholen mee aan de 'Walk for Water'. Op vrijdag 21 maart wordt de wandeltocht gehouden. De opbrengst gaat dit jaar naar Malawi, waar veel mensen op jonge leeftijd sterven door een gebrek aan schoon drinkwater.

De afgelopen weken werden er presentaties gegeven op de deelnemende scholen. ,,Dit jaar doen er bijna duizend kinderen van zestien Apeldoornse scholen mee,'' vertelt Hans Verbeek van de Rotaryclub Apeldoorn 't Loo die de plaatselijke organisatie op zich neemt. ,,Daarmee doen we met de meeste scholen mee van heel Nederland. En van de Sint Victorschool doet zelfs de hele school mee. Dat is echt wel heel bijzonder. Voor de allerkleinsten organiseren ze de tocht in het klein, maar zo doen de leerlingen dus wel allemaal mee.''

Het principe van de Walk for Water is dat deelnemers tijdens de tocht een rugzak met water dragen. Verbeek: ,,De kinderen krijgen van ons een rugzak en het is de bedoeling dat ze zelf vier flessen vullen met anderhalve liter water. Ze ervaren zo hoe het is in landen zoals Malawi. Daar lopen de kinderen vaak dagelijks met zes liter water en volwassenen dragen zelfs vaak veertig liter. Ook de kinderen helpen daar mee, waardoor er vaak geen tijd is om naar school te gaan.''

Tijdens de lessen die de leerlingen de afgelopen weken kregen, werd uitgelegd hoe de situatie in onder meer Malawi is. ,,We vergelijken in onze presentatie Malawi met Nederland'', licht Verbeek toe. ,,Ook leggen we uit wat er met het geld gebeurt dat we ophalen met de actie. Voor 10 euro kunnen we bijvoorbeeld een filter aanschaffen voor de mensen daar en voor 150 euro een waterpomp voor een heel dorp.'' De kinderen gaan komende week langs de deuren om sponsors te vinden voor de wandeltocht. ,,Ze krijgen natuurlijk flink wat informatie en aan het einde van de les laten we altijd even wat kinderen oefenen met wat ze zouden vertellen als ze ergens voor de deur staan. Dat is altijd wel een grappig moment, want dan moeten ze samenvatten wat ze net hebben gehoord en dat is niet altijd even makkelijk'', lacht Verbeek.

Tijdens de lessen wordt er ook 'water uit de tuin' gedronken. ,,We reinigen dat met een filter'', aldus Verbeek. ,,Dat maakt het water zo'n tachtig procent schoner. De meeste kinderen durven dat na ons verhaal wel aan. Ze begrijpen dat wij het hier niet slecht hebben. Het is leuk om deze lessen te geven op de scholen. Zo is er aandacht voor de waterproblematiek in de wereld en dat is erg belangrijk.'' De Walk for Water start op vrijdag 21 maart rond 12 uur. De route begint op het Marktplein, gaat door de binnenstad en eindigt ook weer op het Marktplein. Om 15 uur start er nog een tweede groep, met alleen volwassenen. Verbeek: ,,Die groep eindigt bij Bierbrouwerij de Vlijt aan de Vlijtseweg. Daar is ook nog een veiling.''

Griezelen van water met beestjes

28-2-2012
Rotarians geven gastles
APELDOORN - Best een hele afstand om te lopen, zes kilometer, maar de kinderen hebben er veel zin in. Op vrijdag 23 maart gaan tussen 600 en 700 schoolkinderen in Apeldoorn lopen voor het goede doel.
De kinderen starten op het Marktplein. Gisteren was er op de Heuvellaanschool een gastles, waarin twee heren van Rotary Apeldoorn - 't Loo uitleg gaven over het waterproject.

"Dit is het derde jaar dat we zo'n project doen in Apeldoorn," vertellen Joris van Toledo en Jan Vink van de Rotaryclub. Voor hen is een middagje lesgeven op de Heuvellaanschool bijna net zo vermoeiend als een reis naar Afrika.

"Dit jaar voor het eerst gaan we in de binnenstad van Apeldoorn lopen. In de vorige jaren liepen we rondjes op een sportpark."

Kinderen van twaalf scholen in Apeldoorn doen mee aan de sponsorloop. De komende weken moeten ze bij hun familie en vrienden sponsors zoeken, die geld willen doneren voor elke gelopen kilometer. De schoolkinderen dragen tijdens de sponsorloop een rugzak met zes kilo water, om de prestatie extra moeilijk te maken.

Joris van Toledo: "Kinderen in Malawi beschikken niet over water uit de kraan. Ze moeten gemiddeld zes kilometer lopen om water te halen. Zes liter per keer. Met het geld dat de Apeldoornse kinderen inzamelen gaan wij in Malawi waterpompen aanleggen. Het zijn waterpompen die de mensen zelf kunnen repareren."

De kinderen op de Heuvellaanschool waren het meest onder de indruk van een filmpje over een Nederlandse jongen die een emmer water uit een vijver haalt, op zijn hoofd zet en zes kilometer naar huis loopt en dan een glas water uit de emmer tapt en leegdrinkt. In het water drijven beestjes, zand en planten. Brrrrr, griezelen de Apeldoornse kinderen. Volgens de Rotarymannen moeten Afrikanen noodgedwongen vaak vies water drinken, omdat er geen waterpompen in de buurt zijn.

In 2010 leverde de sponsorloop in Apeldoorn 20.000 euro op, in 2011 48.000 euro. Het streven is de opbrengst dit jaar te verbeteren.

De pompen worden in oktober aangelegd bij de steden Mzuzu en Mzimba in het noorden van Malawi. "Weten ze in Malawi dat wij geld inzamelen?" vroeg een van de Heuvellaankinderen. Ja, de Malawinezen zijn ervan op de hoogte.