Wandelen voor Water 2010.

Stentor 27 maart 2010

APELDOORN - Ruim zevenhonderd Apeldoornse kinderen liepen gistermiddag een tocht van zes kilometer met zes liter water op de rug. ,,Dat is vergelijkbaar met de prestatie die hun leeftijdsgenootjes in arme landen moeten leveren voor schoon drinkwater'', zegt Elbrich Spijksma van Aqua for All. De organisatie verdubbelde het bedrag dat de scholieren bij elkaar liepen. 
Hierdoor is de totale opbrengst van de sponsorloop Wandelen voor Water 40.636 euro. Het geld wordt besteed aan waterprojecten in Indonesië en Mozambique. ,,Daar zorgen we voor schoon drinkwater op scholen'', aldus Spijksma. De Rotaryclub Apeldoorn 't Loo was initiatiefnemer van de sponsorloop en wil er een jaarlijks evenement van te maken. 

De Stentor van zaterdag 27 maart 2010
APELDOORN - Ongeveer 1.400 voeten trappelen van ongeduld voor de start van de sponsorloop Wandelen voor Water. Vlak voordat ze aan de tocht van zes kilometer beginnen, worden hun rugzakken gevuld met zes liter water. 
Lopen voor schoon drinkwater
De basisscholieren lijken er zin in te hebben. Bij het startschot van wethouder Michael Boddeke rennen de eerste kinderen over het parcours. ,,Rustig aan, het is geen hardloopwedstrijd'', galmt door de speakers over de atletiekbaan van AV '34.

De kinderen hebben de afgelopen twee weken bij familie, vrienden en kennissen geld verzameld om voor waterprojecten op basisscholen in Indonesië en Mozambique te financieren. ,,Een investering in water is de beste investering die je kunt doen'', zegt Elbrich Spijksma van Aqua for All. ,,Het begint bij de scholen. Het is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ouders sturen hun kinderen ook eerder naar school als daar schoon drinkwater te krijgen is.''

Het geld wordt besteed aan toiletten waar kinderen netjes hun behoeften op kunnen doen. ,,Je ziet dat kinderen in die landen zelfs buiten moeten poepen. Dat is ontzettend slecht voor de gezondheid.'' Naast schone toiletten worden de scholen voorzien van waterreservoirs met filters. Het water dat tijdens het regenseizoen wordt opgevangen, kan tijdens het droge seizoen als drinkwater worden gebruikt. De kinderen en leraren krijgen ook educatie om hygiënisch met water om te gaan. ,,Dankzij de kinderen die nu lopen, hoeven hun leeftijdsgenootjes dat niet meer elke dag te doen.'' Na een uur komen de eerste kinderen bij de finish aan. De voorste lopers reageren nonchalant op de vraag of het zwaar was. ,,Mwah, valt wel mee.'' Drie kinderen zwoegen achteraan de tocht om bij te blijven. Ze trekken aan de hengsels van hun rugzak en duwen elkaar de heuvel op. ,,Poeh, best wel zwaar.''

Terug naar boven