Wandelen voor Water

De voorbereidingen voor Wandelen voor Water zijn in volle gang. Basisscholen worden benaderd om zich in te schrijven voor dit sponsorevenement dat Rotary Apeldoorn ’t Loo voor de 10e keer organiseert. Dit populaire evenement is bedoeld voor kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool. De jubileumeditie van Wandelen voor Water start op het Marktplein en vindt plaats op

vrijdag 22 maart 2019


Waterputten en latrines

Met de opbrengst van Wandelen voor Water wordt een waterproject van stichting ZOA ondersteund in Nigeria. Door terreurorganisatie Boko Haram zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen en hebben een tekort aan alles. Zo ook schoon drinkwater. Op dit moment lopen de ontheemden (veelal vrouwen en kinderen) 4 tot 6 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterput. Een enorme afstand in een gevaarlijk gebied. Daarnaast zijn er amper latrines en ontbreekt kennis over hygiëne en gezondheid. “Hulp is daar erg hard nodig”, aldus Rosanne Kniep van ZOA. “Met de opbrengst van Wandelen voor Water worden
waterputten geboord en latrines gebouwd in het gebied waar de vluchtelingen wonen.”

Bewustwording bij de leerlingen
Deelnemende basisscholen gaan niet alleen geld inzamelen. Leden van de Rotaryclub en medewerkers van ZOA geven ter voorbereiding gastlessen bij de deelnemende scholen. Ze gaan het gesprek aan om leerlingen bewust te maken van het belang van schoon drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en waterproblemen in de wereld. Tijdens de wandeling ervaren de kinderen wat een gemiddeld kind in Afrika dagelijks doet om aan schoon drinkwater te komen: 6 kilometer lopen met 6 liter water op de rug. “Zo komt ‘ver weg’ iets dichterbij voor de leerlingen” zegt Ellis Luijt van Rotary Apeldoorn ’t Loo.

10e editie Wandelen voor Water in Apeldoorn – 22 maart 2019
Wandelen voor Water is een sportieve actie waarbij leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool geld ophalen middels een sponsorloop. We ondersteunen daarmee een project van hulporganisatie ZOA in Nigeria. Wandelen voor Water is een bijzonder evenement omdat de kinderen:

* Tijdens een gastles op school, op een speelse manier alles leren over water in ons land én in het land waarvoor ze gaan lopen.

* Met een rugzak gevuld met 6 liter water gezamenlijk 6 kilometer wandelen. Op deze manier ervaren zij hoe het is om zelf water te halen, zoals leeftijdsgenootjes dat in zoveel landen dagelijks moeten doen.

* Gesponsord worden door familie en bekenden en zo geld inzamelen voor een water- en sanitatieproject.

Met de opbrengst van Wandelen voor Water ondersteunen we een waterproject van stichting ZOA in Nigeria. Door terreurorganisatie Boko Haram zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Ongeveer een miljoen vluchtelingen zijn terecht gekomen in de stad Maiduguri (noordoost Nigeria) en hebben een tekort aan alles. Zo ook schoon drinkwater. Op dit moment lopen de ontheemden (veelal vrouwen en kinderen) 4 tot 6 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterput. Een enorme afstand in een gevaarlijk gebied. Daarnaast zijn er amper latrines en ontbreekt kennis over hygiëne en gezondheid.

Met de opbrengst van Wandelen voor Water willen we waterputten boren en latrines bouwen in het gebied waar de vluchtelingen wonen. Ook zullen de lokale medewerkers van ZOA de mensen voorlichten over hygiëne en gezondheid en hen voorzien van een hygiëne-kit.

Aanmelden
Scholen in Apeldoorn kunnen zich nog aanmelden voor Wandelen voor Water via de website van Aqua for All, die de actie landelijk coördineert. Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen via wandelenvoorwater2019@gmail.com.